tisdag 1 maj 2007

Tiden rusar

Att lyssna på Bo Dahlbom var omtumlande! Men varför var han så negativ till skolan.?Han referereade till sin egen skolgång på 50 och 60-talet. Om han inte har några färskare erfarenheter så blir hans resonamang hängande lite i luften. Men visst måste vi ha en ny skola! Den måste vara mer flexibel. Om alla ska få samma chans måste vi göra OLIKA! Alla är inte lika och ska inte sitta tillsammans i samma klassrum hela tiden. Det kan inte vara fel att göra olika grupperingar så att alla får utvecka sina begåvningar. Vi måste få en skola som ger kunskaper som går att konkurrera med i global värld.
Men att helt skrota skolan och låta föräldrarna ta med barnen till sina arbetsplatser är nog att gå lite väl långt. En tydligare koppling till arbetslivet är ju bra men de som idag börjar på universitetet vet att ders kunskaper är redan gamla när de är färdiga! Så det är frågan hur långt ner i åldrarna vi ska skicka ut barnen på arbetsplatserna.

3 kommentarer:

lilla my sa...

Visst borde eleverna delta mer i omvärlden. Skolan ska inte vara något som är isolerat från resten av samhället.
Tror mer det handlar om att låta eleverna göra ett arbete "på riktigt", ett som verkligen kommer till nytta och inte bara är ett spel för skolan och betyget.
Och på vilken arbetsplats i dag sitter alla på rumpan och gör samma jobb samtidigt? Asiatisk textilindustri?

lilla my sa...

Håller med dig till stora delar. Vi måste ut i verkligheten, skolan är ingen ö för sig.
Jag önskar att eleverna kunde få göra arbeten som är till nytta även i andra sammanhang.
Och på vilken arbetsplats sitter alla och gör samma sak samtidigt - alltid?
Asiatisk textilindustri?

LG Börjesson GBG sa...

Barn på arbetsplatserna är en lite svår tanke som jag behöver mer tid på mig..svårt. Bo hade dåliga exempel på skola, det håller jag med honom. Håller mer med dig att vi skall ha en skola med uppgifter som gör att alla kan känna sig behövda, att deras tankar behövs. Dvs. undervisningen måste bygga mkt mer på öppna resonemang än att jobba med färdiga kunskaper som bara skall upprepas.